Välkommen!
Huvudsaken är att vi har roligt!

Vad är linedance?

 

Linedance är en koreograferad dans där man upprepar i förväg inlärda stegkombinationer. Dansarna formerar sig i rader, därav namnet. Linedance, är ingen pardans, du behöver alltså ingen partner.

Dansen, som det ser ut idag utvecklades under 1970- och 1980-talen i USA, med det finns stora likheter och influenser av folkdanser från 1800-talet.


När dansen började dyka upp ordentligt i Sverige i slutet av 1990-talet så dansades det främst till countrymusik. Dansen har dock utvecklats och inkluderar idag många olika musikstilar. I Laugh A Lot dansar vi modern linedance, oftast till låtar som spelas på radion idag.

Linedance kan dansas på alla nivåer, från lättsam motionsaktivitet till elitnivå med tävlingar och mästerskap vid olika nationella eller internationella arrangemang.

Internationellt finns det flera stora förbund/organisationer inom Country & Western- danser där Linedance är en av grenarna.


NÅGRA MYTER OCH FAKTA OMKRING LINEDANCE:


Myt – Linedance dansas bara till countrymusik!
Fakta – Linedance dansas till all storts musik, tex. Latin, Pop, R&B, Soul, Rock, Blues, Disco etc.


Myt – Linedance är  endast för pensionärer!
Fakta – linedance dansas av människor i alla åldrar. Speciellt utomlands är det övervägande ungdomar. Valet av dans är mycket varierande, allt från enkla till mer avancerade, från mjukare rytmner till mer energisk.


Myt – ”Yeehaa” är vad du ska skrika ut när du dansar Linedance.
Fakta – Detta rykte skapades av media och verkar ha fastnat.


Myt – Du måste bära cowboykläder… typ hatt o boots.
Fakta – Alla kläder duger, så länge du är hel o ren och har bekväma skor.


Myt – Linedance består endast av mycket grundläggande steg som Walk Walk Stomp Stomp.
Fakta – Linedance omfattar många olika dansstilar och täcker en rad olika förhållanden såsom Modernt, Pop&Lock, Street, Latin, Ballroom, Jive, Irländskt, Funk, Salsa mm. och gör den till den mest skilda dansformen i världen.